Zamknij
REKLAMA

Ciecierzyca po bretońsku z paprykową nutą

08:07, 31.10.2019 | Redaktor
REKLAMA
Skomentuj

Jednogarnkowe, aromatyczne danie na bazie bogatej w białko chrupiącej ciecierzycy, pachnącej wędzonki i zdrowych warzyw z dużą ilością czerwonej papryki to świetna propozycja na rozgrzewający i sycący obiad. W sam raz na listopadowe chłody.

Składniki:

  • 350g ciecierzycy
  • 300g szynki wędzonej
  • 200g kiełbasy wędzonej
  • 100g wędzonego boczku
  • 3 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 330ml bulionu drobiowego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • olej rzepakowy
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska

Wykonanie:

Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Paprykę, kiełbasę, boczek i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju dodać wędlinę i smażyć około 10minut. Następnie podlać bulionem, dodać pomidory z puszki, koncentrat, papryki, suszoną bazylię, papryki w proszku i gotować około 15-20minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę, posiekaną natkę z pietruszki, doprawić solą, pieprzem i zagotować.

Potrawkę podawać z pieczywem i świeżą natką z pietruszki.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

REKLAMA
(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone