Zamknij

Sernik alpejski w słodkiej eKuchni

08:46, 22.05.2021 O.R Aktualizacja: 08:49, 22.05.2021
Skomentuj

Ciasto z pysznym rozpływającym się w ustach nadzieniem na bazie kremowej, aksamitnej masy twarogowo-sernikowej, słodkiej masy kajmakowej z chrupiącymi bezami przełożonej orzeźwiającym, kwaskowym dżemem porzeczkowym i mocno kawowym biszkoptem to propozycja na deser po rodzinnym obiedzie. Sernik alpejski poleca Ewelina Pędzikowska, kutnowska blogerka kulinarna http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 30g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa kajmakowo- bezowa:

  • 280g masła extra
  • 510g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 100ml advokata
  • 200g białych bez

Masa serowa:

  • 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 125ml mleka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 130ml zimnej, gorzkiej kawy espresso
  • 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
  • 90g startej, gorzkiej czekolady
  • kilka białych bez do dekoracji

 

Wykonanie

1. Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

2. Masa kajmakowo- bezowa:

Miękkie masło przełożyć do miski i miksować aż zrobi się puszyste. Następnie partiami dodawać kajmak, cały czas miksować aż do połączenia składników. Na końcu wlać adwokat, dokładnie wymieszać, dodać pokruszone bezy i ponownie dokładnie wymieszać.

3. Masa serowa:

Żelatynę zalać 60ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat waniliowy i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:

Na dnie tortownicy o średnicy 26cm ułożyć biszkopt, nasączyć kawą, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć masę kajmakowo- bezową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać masę serową i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Gotowy serniczek posypać startą czekoladą i udekorować bezami.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%