Makaron połączony ze świeżym, nieziemsko pachnącym pesto na bazie lekko orzechowej rukoli, wyrazistego czosnku, aromatycznego parmezanu, chrupiących orzechów pinii i soczystego fileta z kurczaka to świetny pomysł na pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek.
Składniki:
300g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
250g fileta z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka curry Natur Vegeta
3 łyżki startej mozzarelli
sól
pieprz
oliwa
Pesto:
Wykonanie:
1. Fileta z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.
2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3. Pesto:
Do blendera przełożyć liście rukoli, orzechy pinii, czosnek, starty parmezan i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Jeszcze ciepły makaron przełożyć do kurczaka, następnie dodać pesto i całość dokładnie wymieszać.
5. Przed podaniem posypać mozzarellą i orzeszkami pini.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz