Zamknij

Makaron tagliatelle z kurczakiem i pesto z rukoli

07:51, 16.10.2019 O.R Aktualizacja: 16:04, 16.10.2019
Skomentuj

Makaron połączony ze świeżym, nieziemsko pachnącym pesto na bazie lekko orzechowej rukoli, wyrazistego czosnku, aromatycznego parmezanu, chrupiących orzechów pinii i soczystego fileta z kurczaka to świetny pomysł na pełnowartościowy, zdrowy i sycący posiłek.

Składniki:

300g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle

250g fileta z kurczaka

3 łyżeczki przyprawy do kurczaka curry Natur Vegeta

3 łyżki startej mozzarelli

sól

pieprz

oliwa

 

Pesto:

  • 75g świeżej rukoli
  • 70g orzechów pinii
  • 70ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g parmezanu
  • 15ml soku z limonki
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Fileta z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Pesto:

Do blendera przełożyć liście rukoli, orzechy pinii, czosnek, starty parmezan i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Jeszcze ciepły makaron przełożyć do kurczaka, następnie dodać pesto i całość dokładnie wymieszać.

5. Przed podaniem posypać mozzarellą i orzeszkami pini.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%