- Pozbawione konserwantów i polepszaczy smaku dyniowe, pachnące cynamonem słodkie muffinki z miodową nutą to moja propozycja klasycznego, domowego wypieku, który świetnie sprawdzi się w roli małego, słodkiego deseru z małą czarną w gronie najbliższych - mówi Ewelina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna.- Dynia, ciasto drożdżowe, prawdziwy miód i cynamon to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa, składniki z przepisów mamy, do których często wracam w mojej kuchni.
Składniki:
Nadzienie cynamonowe:
60g masła
7 łyżek miodu faceliowego
5 łyżeczek cynamonu
Wykonanie:
1. Jajka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać szczyptę soli, rozpuszczone masło, naprzemiennie letnie mleko i mąkę wymieszaną z suszonymi drożdżami, po czym wyrobić na jednolite gładkie, drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2. Nadzienie cynamonowe: Masło rozpuścić, dodać miód, cynamon i całość dokładnie wymieszać.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować nadzieniem cynamonowym, zwinąć w roladę i każdą pokroić na około 14 kawałków o grubości około 2cm. Następnie ciasto przełożyć przekrojem do papilotek umieszczonych w formie do muffinek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie podrośnięte muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz