Zamknij

Knedle ze śliwkami i pachnącym cynamonem

09:33, 18.09.2019 O.R Aktualizacja: 09:36, 18.09.2019
Skomentuj

Knedle wypełnione śliwką, obtoczone w przesmażonej bułce z pachnącym cynamonem to świetny pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. W sam raz na jesienne klimaty. Smacznego życzy kutnowska kulinarna blogerka Ewelina Pędzikowska. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 2 jajka
  • około 300g mąki pszennej
  • 18-20 sztuk śliwek węgierek
  • cukier
  • cynamon

Posypka:

  • 100g bułki tartej
  • 60g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • sól

Wykonanie:

1. Posypka:Masło z olejem rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać.

2. Śliwki umyć, pozbawić pestek, tak aby połówki śliwki były złączone. Do środka wsypać szczyptę cynamonu i cukru.

3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

4. Do miski przełożyć mąkę, jajka, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku śliwkę, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.

5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

6. Jeszcze gorące knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%