Zamknij

Mamo, co dziś na śniadanie? W eKuchni szpinakowy omlet

07:42, 27.08.2019 O.R Aktualizacja: 07:53, 27.08.2019
Skomentuj

Szybki w przygotowaniu, smaczny szpinakowy omlet z bitą śmietaną, orzeźwiającymi owocami i nutką słodkiej czekolady to idealny pomysł na śniadanie w słodkiej wersji, które dostarczy sił i pozwoli energicznie rozpocząć ostatnie dni wakacji. Po więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej zajrzyj na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 2 jajka
  • 80g rozdrobnionego szpinaku Hortex
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3ml aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Masa śmietanowa:

  • 50ml śmietany 30%
  • 150g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 20g czekolady mlecznej
  • 70g malin
  • 70g borówek amerykańskich
  • cukier puder

 

Wykonanie:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, rozmrożony szpinak, cukier, aromat, nadal miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze chwilę miksować.

2. Masę jajeczną wylać na patelnię natłuszczoną olejem i usmażyć omlet z obydwu stron na złoty kolor.

3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Gotowy omlet posmarować masą śmietanową, ułożyć owoce i złożyć na pół. Wierzch omleta polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, udekorować resztą owoców i lekko oprószyć cukrem pudrem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%