Niezwykle aromatyczny, słodko-ostry kurczak z nutą słodkiego kokosowego mleka, wyrazistej pikantnej papryczki, pachnącego curry i świeżej kolendry to świetna mieszanka smaków z całego świata, która stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad prosto z kuchni azjatyckiej. W sam raz po urlopie. Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na około 30 minut.
2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe paseczki.
3. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pół jednego mango zmiksować na puree.
4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, dodać pokrojonego fileta, pastę chilli, pastę curry, kurkumę, pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.
5. Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie smakuje również z makaronem ryżowym.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz