Zamknij

Dziś na obiad kurczak po tajsku z mango i paprykami

07:11, 22.08.2019 O.R Aktualizacja: 10:07, 24.08.2019
Skomentuj

Niezwykle aromatyczny, słodko-ostry kurczak z nutą słodkiego kokosowego mleka, wyrazistej pikantnej papryczki, pachnącego curry i świeżej kolendry to świetna mieszanka smaków z całego świata, która stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad prosto z kuchni azjatyckiej. W sam raz po urlopie. Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 600g fileta z kurczaka
  • 2 czerwona papryki
  • 1 cebula
  • 2 dojrzałe mango
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 4 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na około 30 minut.

2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe paseczki.

3. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pół jednego mango zmiksować na puree.

4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, dodać pokrojonego fileta, pastę chilli, pastę curry, kurkumę, pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.

5. Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie smakuje również z makaronem ryżowym.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%