Zamknij

Świąteczny deser: Tartaletki z borówkami i malinowym kremem

12:28, 15.08.2019 O.R Aktualizacja: 13:20, 15.08.2019
Skomentuj

Wyjątkowo w czwartek w eKuchni serwujemy deser. Dziś podwójne święto i kościelne Matki Boskiej Zielnej i państwowe Święto Wojska Polskiego. Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem to świetna propozycja małej słodkości do świątecznej kawki. Ewelina Pędzikowska poleca przepisy z blogu http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła extra
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

Krem malinowy:

  • 1 budyń malinowy
  • 250ml mleka
  • 1 szklanka świeżych malin
  • 2 łyżki cukru cukru
  • 100g masła extra

 

Dodatkowo:

  • 250g borówki amerykańskiej
  • masło do wysmarowania foremek
  • cukier puder

 

Wykonanie:

 

1. Ciasto

Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywcząi wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

2. Krem malinowy

Połowę mleka zagotować z cukrem w pozostałej ilości rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić
do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem, ciągle miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń oraz maliny.

3. Upieczone tartaletki wypełnić malinowym kremem a na wierzchu ułożyć borówki. Posypać cukrem pudrem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%