Wyjątkowo w czwartek w eKuchni serwujemy deser. Dziś podwójne święto i kościelne Matki Boskiej Zielnej i państwowe Święto Wojska Polskiego. Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem to świetna propozycja małej słodkości do świątecznej kawki. Ewelina Pędzikowska poleca przepisy z blogu http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
Składniki:
Ciasto:
Krem malinowy:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Ciasto
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywcząi wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
2. Krem malinowy
Połowę mleka zagotować z cukrem w pozostałej ilości rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić
do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem, ciągle miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń oraz maliny.
3. Upieczone tartaletki wypełnić malinowym kremem a na wierzchu ułożyć borówki. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz