Zamknij

Jagodowe tiramisu

15:28, 03.08.2019 Redaktor Aktualizacja: 10:11, 04.08.2019
Skomentuj

- Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Zapewniam, że całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych - poleca Ewelina Pędzikowska.

Więcej przepisów na słodkie pyszności na niedzielny deser znajdziecie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 600g podłużnych biszkoptów
  • kakao
  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 śmietany-fix


Poncz:
400 ml wrzątku

3 łyżki kawy

90 ml likieru amaretto 

70 ml wódki

9 ml aromatu migdałowego

Żelka jagodowa:

  • 450g świeżych lub mrożonych jagód
  • 300ml wody
  • 2 galaretka jagodowe

 

Dodatkowo na dekorację:

  • 125g jagód
  • bita śmietana

 

Wykonanie:

1. Krem:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.

2. Poncz:

Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

3. Żelka jagodowa:

Jagody umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, zagotować i zmiksować na mus blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę żelki jagodowej i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować jagodami.

5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%