- Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Zapewniam, że całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych - poleca Ewelina Pędzikowska.
Więcej przepisów na słodkie pyszności na niedzielny deser znajdziecie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Poncz:
400 ml wrzątku
3 łyżki kawy
90 ml likieru amaretto
70 ml wódki
9 ml aromatu migdałowego
Żelka jagodowa:
Dodatkowo na dekorację:
Wykonanie:
1. Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
2. Poncz:
Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
3. Żelka jagodowa:
Jagody umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, zagotować i zmiksować na mus blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę żelki jagodowej i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować jagodami.
5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz