Zamknij

Druga odsłona buraczkowych knedli

08:53, 06.08.2019 O.R Aktualizacja: 09:49, 06.08.2019
Skomentuj

- Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem to moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowatorskiej odsłonie - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com

Buraczkowe knedle o pięknym rubinowym kolorze, nadziane wyrazistym serem połączonym z pachnącą natką i chrupiącymi orzeszkami, oblane aromatycznym masełkiem z orzechowo-ziołową nutą są świetną propozycją sycącego dania obiadowego.

Składniki:

  • 230g buraczki puree Hortex
  • 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 1 jajko
  • około 380g mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400g białego sera koziego
  • 80g orzechów ziemnych bez soli
  • 80g orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Pietruszkowo- orzechowo masełko:

  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 30g orzechów włoskich
  • 40g orzechów ziemnych

 

Wykonanie:

1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.

2. Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 8 minut. Następnie dodać sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać.

3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.

4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.

5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.

6. Pietruszko- orzechowe masełko: Natkę z pietruszki umyć, osuszyć i posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę z pietruszki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała aromatu.

7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle polać pietruszkowo- orzechowym masełkiem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%