- Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem to moja wersja popularnej potrawy kuchni czeskiej i słowackiej w nowatorskiej odsłonie - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
Buraczkowe knedle o pięknym rubinowym kolorze, nadziane wyrazistym serem połączonym z pachnącą natką i chrupiącymi orzeszkami, oblane aromatycznym masełkiem z orzechowo-ziołową nutą są świetną propozycją sycącego dania obiadowego.
Składniki:
Farsz:
Pietruszkowo- orzechowo masełko:
Wykonanie:
1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać.
2. Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 8 minut. Następnie dodać sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać.
3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia.
4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy.
5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
6. Pietruszko- orzechowe masełko: Natkę z pietruszki umyć, osuszyć i posiekać, a orzechy uprażyć na suchej patelni i również pokroić na mniejsze części. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę z pietruszki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby całość nabrała aromatu.
7. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle polać pietruszkowo- orzechowym masełkiem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz