Zamknij

Kukurydziany filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami

05:44, 23.07.2019 O.R Aktualizacja: 05:47, 23.07.2019
Skomentuj

Soczysta pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, delikatnie orzechową rukolą, mozzarellą, obtoczona w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to fajny pomysł na domowy szybki obiad z piekarnika. Polecamy przepisy z http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 80g mozzarelli
  • 8 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 garście świeżej rukoli
  • 120g płatków kukurydzianych
  • 1/3 szklanki mleka
  • 14 łyżki maki pszennej
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Wykonanie:

1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni, wałka lub w malakserze.

2. Mleko zmiksować z mąką, przyprawą do kurczaka, curry, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Suszone pomidory drobno posiekać, a mozzarellę pokroić w paski.

4. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy filet przekroić w poprzek (tak aby utworzyć kieszonkę), nafaszerować suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą.

5. Filety obtoczyć w cieście, pokruszonych płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 30-35 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%