Zamknij

Domowy paprykarz z dorszem

09:47, 12.07.2019 O.R Aktualizacja: 12:15, 13.07.2019
Skomentuj

Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, pomidorów i ryżu. W sam raz dozrobienia po pobycie nad morzem,gdzie dostęp do świeżej rybki nieustanny.

- W moim wydaniu zdrowe mięso ryby połączone z marchewką, koncentratem pomidorowym, ryżem i aromatyczną papryką tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa - mówi Ewelina Pędzikowska.- Więcej przepisów http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

 

Składniki:

  • 400g filetu z dorsza
  • 150g ryżu
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki przyprawy do ryb
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby i świeżym pieprzem. Odstawić na około 30minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia i lekko rozgnieść widelcem.

2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą marchew i smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić aż marchewka będzie miękka. Po tym czasie dodać ryż, dorsza i całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

5. Gotowy paprykarz podawać ze świeżym pieczywem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%