Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, pomidorów i ryżu. W sam raz dozrobienia po pobycie nad morzem,gdzie dostęp do świeżej rybki nieustanny.
- W moim wydaniu zdrowe mięso ryby połączone z marchewką, koncentratem pomidorowym, ryżem i aromatyczną papryką tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa - mówi Ewelina Pędzikowska.- Więcej przepisów http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
1. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby i świeżym pieprzem. Odstawić na około 30minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia i lekko rozgnieść widelcem.
2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą marchew i smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić aż marchewka będzie miękka. Po tym czasie dodać ryż, dorsza i całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
5. Gotowy paprykarz podawać ze świeżym pieczywem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz