Soczyste kawałki kurczaka w cieście z intensywną nutą zdrowych, dojrzewających w słońcu pomidorów w postaci koncentratu, połączonego z aromatycznymi przyprawami i chrupiącymi płatkami to fajny pomysł na domowego fast fooda, który równie dobrze sprawdzi się na każdym imprezowym stole, szczególnie z dodatkiem pikantnego, pomidorowego sosu. To macie już przepis na sobotnią imprezkę. Poleca http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Marynata:
Ciasto:
5 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki
125ml mleka
3 łyżki maki pszennej
1 jajko
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
6 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki
5 łyżek majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
sól
Wykonanie:
1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze.
2. Marynata: Koncentrat wymieszać z olejem, dodać przyprawę do kurczaka, curry i całość dokładnie wymieszać.
3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3cm, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zalać marynatą i pozostawić na około 2 godziny.
4. Ciasto: Mleko wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać jajko, mąkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
5. Kawałki fileta przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut.
6. Pomidorowy sos: Koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą, szczyptą pieprzu Cayenne i całość dokładnie wymieszać.
7. Gotowe upieczone nuggetsy podawać z pomidorowym sosem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz