Zamknij

Polędwiczki wieprzowe w sosie curry i nutą słodkich bananów

06:39, 09.07.2019 O.R Aktualizacja: 17:01, 09.07.2019
Skomentuj

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznego sosu curry, który idealnie komponuje się z dodatkiem słodkich bananów to doskonała propozycja na nie tylko uroczysty obiad w gronie najbliższych. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1kg polędwiczek wieprzowych
  • 6 dojrzałych bananów
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia i wysmarowania naczynia

 

Sos curry:

  • 330g śmietany 12%
  • 250g śmietany 18%
  • 1/2 szklanka wody
  • 10 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki przyprawy curry
  • 100g żółtego sera
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Banany obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości 5mm.

2. Sos curry:

Śmietany, wodę i ketchup przełożyć do naczynia i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać przyprawę curry, starty żółty ser i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 2cm, lekko spłaszczyć dłonią, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

4. Plastry polędwiczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, dodać pokrojone banany i zalać sosem curry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.

5. Gotowe polędwiczki w curry podawać w towarzystwie ryżu lub kasz.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%