Zamknij

Ciasto dla Popeye'a: szpinakowe z truskawkami

10:05, 06.07.2019 O.R Aktualizacja: 10:07, 06.07.2019
Skomentuj

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, słodkimi truskawkami. Warstwa galaretki z dodatkiem truskawek, kremu śmietanowego tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na owocowy deser w okresie sezonu truskawkowego. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto szpinakowe:

  • 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 150g mąki pszennej
  • 180g mąki krupczatki
  • 200g cukru
  • 250ml oleju
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Krem śmietanowy:

  • 500g śmietany 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Warstwa truskawkowa:

  • 500g świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600ml wrzątku

Wykonanie:

1. Ciasto szpinakowe:

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24cmx24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie ściąć wierzch ciasta i skruszyć na kruszonkę, którą pozostawić do posypania wierzchu.

2. Krem śmietanowy:

Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowy krem podzielić na 2 równe części.

3. Warstwa truskawkowa:

Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Owoce przełożyć do tężejącej galaretki i dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:

Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć krem śmietanowy, wylać tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć drugą część kremu śmietanowego i posypać kruszonką ciasta szpinakowego. Ponownie wstawić do lodówki i dokładnie schłodzić.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%