Ewelina Pędzikowska proponuje swoją wersję zupy rybnej z wyrazistym akcentem słodkich pomidorów, polskich ziemniaków i smaków kuchni orientalnej. Fajna alternatywa dla klasycznej pomidorowej z ryżem czy makaronem, charakterna z delikatną nutą ostrości, zachwyca smakami całego świata.
Składniki:
Wykonanie:
1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, a papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Papryczkę chilli drobno posiekać.
3. Czosnek i cebulę obrać, czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w piórka, razem wymieszać i zeszklić na oliwie. Następnie dodać wino, chwilę gotować niech odparuje, papryki, papryczkę chilli, ziemniaki, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i bulion rybny. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie dodać rybę i gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać zahartowane mleczko kokosowe i gotować jeszcze 2-3minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawać z posiekaną kolendrą.
mk23:43, 04.07.2019
0 0
Trochę niezrozumiały ten przepis 23:43, 04.07.2019