Zamknij

Zupa rybna na pomidorach z orientalnymi smakami

08:48, 04.07.2019 O.R Aktualizacja: 17:21, 04.07.2019
Skomentuj

Ewelina Pędzikowska proponuje swoją wersję zupy rybnej z wyrazistym akcentem słodkich pomidorów, polskich ziemniaków i smaków kuchni orientalnej. Fajna alternatywa dla klasycznej pomidorowej z ryżem czy makaronem, charakterna z delikatną nutą ostrości, zachwyca smakami całego świata.

Składniki:

  • 500g filetów z dorsza
  • 700g ziemniaków
  • 240g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 300ml bulionu rybnego
  • 120ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, a papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Papryczkę chilli drobno posiekać.

3. Czosnek i cebulę obrać, czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w piórka, razem wymieszać i zeszklić na oliwie. Następnie dodać wino, chwilę gotować niech odparuje, papryki, papryczkę chilli, ziemniaki, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i bulion rybny. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie dodać rybę i gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać zahartowane mleczko kokosowe i gotować jeszcze 2-3minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Zupę podawać z posiekaną kolendrą.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

mkmk

0 0

Trochę niezrozumiały ten przepis 23:43, 04.07.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%