Wiadomo śniadanie jest najważniejsze. Kolorowa sałatka, która w mgnieniu oka znika z talerzy to chrupiące płatki kukurydziane, świeże brokuły, pachnący koperek, delikatna szynka i warzywa polane aromatycznym sosem tworzące przepyszną harmonię smaków. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Sos:
Wykonanie:
1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
3. Szynkę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, a koperek drobno posiekać.
4. Sos:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
5. W kielichu układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, szynka, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać płatkami kukurydzianymi i wstawić do lodówki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz