Zamknij

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

07:23, 29.06.2019 O.R Aktualizacja: 10:21, 30.06.2019
Skomentuj

Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto z dodatkiem świeżego, kwaskowego i orzeźwiającego rabarbaru, ukryte pod warstwą chrupiącej kruszonki, to moja propozycja sezonowego ciasta z owocami-mówi Ewelina Pędzikowska.- Pozdrawiam z wakacji wszystkich Czytelników eKutno.pl i zachęcam do zajrzenia na mój kulinarny blog http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 120g masła extra
  • 220g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła ekstra

Dodatkowo:

  • 350g rabarbaru
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

1. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę.

2. Kruszonka:

Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:

Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mleko, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować mikserem. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą, ułożyć rabarbar i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto posypać kruszonką i dalej piec przez następne 30 minut.

4. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie posypać cukrem pudrem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%