Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto z dodatkiem świeżego, kwaskowego i orzeźwiającego rabarbaru, ukryte pod warstwą chrupiącej kruszonki, to moja propozycja sezonowego ciasta z owocami-mówi Ewelina Pędzikowska.- Pozdrawiam z wakacji wszystkich Czytelników eKutno.pl i zachęcam do zajrzenia na mój kulinarny blog http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Kruszonka:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę.
2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3. Ciasto:
Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mleko, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować mikserem. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą, ułożyć rabarbar i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto posypać kruszonką i dalej piec przez następne 30 minut.
4. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz