Ewelina Pędzikowska poleca z wakacji. Krucha, chrupiąca tarta z delikatnie ostrym porem, szynką i wyrazistym serem to oryginalna propozycja na każdą porę roku. Dobrze sprawdza się też na spotkaniu towarzyskim. Zajrzyj po więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35cmx 11cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
Ser pleśniowy i por pokroić w słupki o wymiarach około 10cmx1cm. Każdy plaster szynki zwinąć w rulon.
Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć kolejno: ser, por, szynkę i tak do wykończenia tarty. Następnie zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 20-25 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz