Zamknij

Jutro piąteczek. Coś na ząb z eKuchni na domówkę

08:21, 27.06.2019 O.R Aktualizacja: 08:22, 27.06.2019
Skomentuj

Ewelina Pędzikowska poleca z wakacji. Krucha, chrupiąca tarta z delikatnie ostrym porem, szynką i wyrazistym serem to oryginalna propozycja na każdą porę roku. Dobrze sprawdza się też na spotkaniu towarzyskim. Zajrzyj po więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 125g masła extra
  • 230g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy

Farsz:

  • 1 por
  • 200g sera naturalnego pleśniowego
  • 6 plasterków szynki konserwowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35cmx 11cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Ser pleśniowy i por pokroić w słupki o wymiarach około 10cmx1cm. Każdy plaster szynki zwinąć w rulon.

Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Na podpieczony spód tarty wyłożyć kolejno: ser, por, szynkę i tak do wykończenia tarty. Następnie zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 20-25 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%