Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. - W mojej wersji aksamitna warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami - mówi Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Mus truskawkowy:
Dekoracja:
Wykonanie:
1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
3. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i pozostawić do wystudzenia.
4. Truskawkowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki. Wierzch udekorować bitą śmietaną, truskawkami i posypać posypką.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz