Zamknij

Waniliowa panna cotta z truskawkami

14:10, 22.06.2019 O.R Aktualizacja: 14:11, 22.06.2019
Skomentuj
reo

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. - W mojej wersji aksamitna warstwa z mocno waniliowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami - mówi Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 330ml śmietany 30%
  • 250ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Mus truskawkowy:

  • 180g świeżych truskawek
  • 50ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

  • bita śmietana
  • truskawki
  • posypka

 

Wykonanie:

1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

2. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.

3. Mus truskawkowy:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać aż się zagotuję (nie gotować) i pozostawić do wystudzenia.

4. Truskawkowy mus wylać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki. Wierzch udekorować bitą śmietaną, truskawkami i posypać posypką.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%