Pozostajemy w świecie sałatek skoro taki upał. Dziś na obiad Ewelina Pędzikowska przygotowuje makaronową sałatkę z kurczakiem w towarzystwie chrupiącego brokułu i prażonego słonecznika oraz lekko słonego sera. W sobotę w eKuchni deser, a już dziś możecie sięgnąć po kolejne przepisy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
Składniki:
Sos czosnkowy:
Wykonanie:
Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku.Ser feta pokroić w kostkę, a słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Sos czosnkowy:
Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W salaterce układać sałatkę warstwowo: 1/2 ilości makaronu, 1/2 ilości różyczek brokułu, 1/2 ilości sera fety, 1/2 ilości słonecznika, kawałki kurczaka, polać sosem czosnkowym. Następnie ułożyć pozostałą ilość makaronu, sera fety, brokuły, sos i na końcu posypać słonecznikiem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz