Rewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii to elegancka słodka propozycja Eweliny Pędzikowskiej na sobotę w eKuchni. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Biszkopt:
Krem advocatowy:
Poncz:
Żelka advocatowa:
Dodatkowo:
280g podłużnych biszkoptów
bezy do dekoracji
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i podzielić na 2 równe części. Wlać 1 część do okrągłej formy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut z drugą częścią postąpić tak samo. Następnie pozostawić biszkopty do wystudzenia.
2. Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.
3. Krem advocatowy:
W połowie ilości wody namoczyć żelatynę aby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać likier advoctowy, rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać szpatułką tak aby się nie zwarzyło.
4. Żelka advocatowa:
W połowie ilości wody namoczyć żelatynę żeby napęczniała, następnie dodać resztę wody i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać advocat, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
5. Składanie tortu:
Jeden biszkopt ułożyć w tortownicy o średnicy 26cm, nasączyć połową ponczu, obłożyć dookoła podłużnymi biszkoptami, wylać połowę kremu advocatowego i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie nasączyć biszkopt resztą ponczu, wylać resztę kremu advocatowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu wylać tężejącą żelkę advocatową i wstawić do lodówki na 30 minut. Tort udekorować żywymi kwiatami i bezami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz