Zamknij

Egzotyczny czwartek w eKuchni

07:55, 16.05.2019 O.R Aktualizacja: 08:40, 16.05.2019
Skomentuj

Niezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnymi krewetkami to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Poleca Ewelina Pędzikowska i http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 400g krewetek
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 różyczek kalafiora
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1,3l bulionu warzywnego
  • 6 łyżeczek startego świeżego imbiru
  • 4 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżeczki kolendry w ziarnkach
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy

 

Wykonanie:

1. Warzywa obrać, kalafior pokroić na mniejsze różyczki, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą.

2. Krewetki oprószyć papryką, solą i pieprzem.

3. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendre, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać kalafior, marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, dodać krewetki i chwilkę gotować. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%