Niezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnymi krewetkami to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Poleca Ewelina Pędzikowska i http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
1. Warzywa obrać, kalafior pokroić na mniejsze różyczki, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą.
2. Krewetki oprószyć papryką, solą i pieprzem.
3. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.
4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendre, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać kalafior, marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, dodać krewetki i chwilkę gotować. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz