-Moja wersja klasycznej nicejskiej sałatki rodem z południowej Francji, która była przygotowywana dla powracających z morza rybaków. Zdrowa, lekka i pożywna zawierająca świeże warzywa, jajka na twardo, aromatyczne czarne oliwki oraz tuńczyka i małą rybkę anchois świetnie komponuje się z przygotowanym winegretem - mówi Ewelina Pędzikowska z http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Winegret:
Wykonanie:
1. Mix sałat umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz.
2. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w krążki, a ogórka obrać, pokroić w plasterki, a plasterki następnie na 4 części. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na pół.
3. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
4. Tuńczyka odsączyć i podzielić na mniejsze kawałki, a anchois wyjąć z puszki i osuszyć na papierowym ręczniku.
5. Sos:
Do oliwy z oliwek dodać ocet jabłkowy, wodę, miód, i rozmaryn, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
6. Na talerzu rozłożyć mix sałat, pomidorki koktajlowe, kawałki tuńczyka, ogórka, oliwki, jajka na twardo, krążki czerwonej cebuli, na środku wyłożyć fileciki anchois. Całość polać winegretem i oprószyć świeżo zmielonym z pieprzem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz