Zamknij

Dahl czyli indyjska zupa z soczewicy

08:41, 08.04.2021 O.R Aktualizacja: 08:42, 08.04.2021
Skomentuj

Dahl to aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w białko i wiele składników odżywczych soczewicy, naszpikowanych w witaminy pomidorów, chrupiącej papryki, słodkiego mleczka kokosowego i mieszanki przypraw z całego świata. Gęsta, wyrazista w smaku zupa świetnie rozgrzewa. 

Składniki:

  • 300g czerwonej soczewicy
  • 3 czerwone papryki
  • 7 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml mleka kokosowego
  • 1 litr wody
  • 3 cm startego imbiru
  • 1 szczypta chilli
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Soczewicę zalać wodą i dokładnie wypłukać.

2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.

3. W garnku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać wodę, dodać soczewicę i gotować kilka minut. Po tym czasie dodać papryki, pomidory, imbir, chilli, kumin, kurkumę, ostrą i sodką paprykę, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Na samym końcu wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.

4. Gotową zupę podawać posypaną natką z pietruszki.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%