Zamknij

Słodka Wielka Sobota. Kajmakowa babka z nutą orzecha

06:43, 20.04.2019 O.R Aktualizacja: 06:44, 20.04.2019
Skomentuj

Pulchna, rozpływająca się w ustach, delikatna i słodka kajmakowa babka z chrupiącymi orzechami to moja propozycja Wielkanocnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. To już ostatni w tym roku świąteczny przepis Eweliny Pędzikowskiej, kutnowskiej kulinarnej blogerki.

- Zdrowych, spokojnych, radosnych i pełnych pięknych spotkań z Rodziną i Przyjaciółmi Świąt Wielkanocnych - życzy Czytelnikom eKutno.pl Ewelina Pędzikowska. 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 350g kajmaku o smaku orzechowym
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tartano oprószenia formy

Polewa:

  • 60 białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kajmaku o smaku orzechowym
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 3 łyżki orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Kajmak i masło lekko podgrzać aby się rozpuściło.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanilinowy, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczone masło z kajmakiem i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.

Gotową masę przełożyć do formy babki o pojemności 2l wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać kajmak, masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

Gotową wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać drobno posiekanymi orzechami.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%