Zamknij

Na Wielkanoc babki do wyboru do koloru

11:15, 18.04.2019 O.R Aktualizacja: 11:16, 18.04.2019
Skomentuj

Wielkanocna babka z koperkową galaretą, jajkiem, szynką i warzywami to propozycja zimnej, kolorowej przystawki z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami. 

- Taka babka nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam przed świętami na mojego bloga http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300g szynki konserwowej
  • 150g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 140g ugotowanej marchewki
  • 150g kukurydzy konserwowej
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1200ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Koperkowa galareta:

Bulion drobiowy zagotować, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie wystudzić, dodać koper, doprawić solą i pieprzem.

Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew i szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w plastry.

Formę babki o pojemności 1,5l kolejno napełnić warstwami:

1/2 marchewki, 1/2 zielonego groszku, 1/2 kukurydzy, 1/2 szynki zalać 1/3 bulionu drobiowego i wstawić do lodówki na około 30 minut, następnie ułożyć plastry jajek, resztę szynki, zalać 1/3 bulionu i ponownie wstawić do lodówki, na samym końcu ułożyć resztę warzyw i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%