Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem i niezwykle aromatycznym szczypiorkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe i domowe wypieki. W sam raz na wiosnę i stół wielkanocny. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Pasta czosnkowa:
Dodatkowo:
2 pęczki szczypiorku
1 rozkłócone jajko
4 łyżki nasion słonecznika
Wykonanie:
1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2. Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Szczypiorek drobno posiekać.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20cm x 60cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem.
5. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Łyżeczka 09:11, 16.04.2019
To nie jest chleb tylko ciasto chlebopodo ne!
Mimo wszystko może być smaczne. 09:11, 16.04.2019
Talerzyk10:33, 16.04.2019
0 0
Smacznego "Łyżeczko"! Smacznego! 10:33, 16.04.2019