Zamknij

Wypróbuj nowy przepis na Wielkanoc

07:59, 15.04.2019 Redaktor Aktualizacja: 07:19, 16.04.2019
Skomentuj

Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem i niezwykle aromatycznym szczypiorkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe i domowe wypieki. W sam raz na wiosnę i stół wielkanocny.  Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 200g mąki kukurydzianej
  • 280g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 2 jajka
  • 200ml mleka
  • 70g masła extra
  • olej do wysmarowania keksówki

 

Pasta czosnkowa:

  • 50ml oliwy z oliwek extra
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

2 pęczki szczypiorku

1 rozkłócone jajko

4 łyżki nasion słonecznika

 

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

2. Pasta czosnkowa:

Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Szczypiorek drobno posiekać.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20cm x 60cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem.

5. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

Łyżeczka Łyżeczka

0 0

To nie jest chleb tylko ciasto chlebopodo ne!
Mimo wszystko może być smaczne. 09:11, 16.04.2019

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

TalerzykTalerzyk

0 0

Smacznego "Łyżeczko"! Smacznego! 10:33, 16.04.2019


reo
0%