Mocno kokosowy, szybki w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Więcej słodkich przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Masa serowa:
Polewa:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Masa serowa:
W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, jajka, wlać mleko kokosowe z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając dodać likier kokosowy, doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu.
2. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie 1/2 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostałą część masy, ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.
3.Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać wiórkami kokosowym i udekorować różową posypką.
4. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz