Zamknij

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i warzywami

05:32, 15.03.2019 O.R Aktualizacja: 10:41, 15.03.2019
Skomentuj

Wyrazista w smaku, ziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu. Zachęcamy do skorzystania z przepisów http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 700g fileta z kurczaka
  • 6sztuk młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 250ml białego wina półwytrawnego
  • 120g wędzonego boczku w plastrach
  • 280g mozzarella
  • przyprawa do kurczaka
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • olej

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i oregano. Odstawić na 20 minut.

2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.

3. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a por pokroić w piórka.

4. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać filet z kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą marchew, por i wlać wino. Całość chwilkę dusić, aż płyn znacznie odparuje i doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano.

6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%