Wyrazista w smaku, ziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu. Zachęcamy do skorzystania z przepisów http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i oregano. Odstawić na 20 minut.
2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.
3. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a por pokroić w piórka.
4. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać filet z kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą marchew, por i wlać wino. Całość chwilkę dusić, aż płyn znacznie odparuje i doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano.
6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz