Dziś smaczny czwartek. Ewelina Pędzikowska poleca szybką w przygotowaniu, zdrową, pełną witamin i bogactwa kolorów sałatkę z aromatycznego, soczystego wędzonego kurczaka, mieszanki zielonych sałat, chrupiących orzeszków i mandarynek. Całość idealnie komponuje się z wyraźnym dressingiem o miodowej nucie.
Składniki:
Sos:
Wykonanie:
1. Udka z kurczaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. Mix sałat umyć, a mandarynki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
4. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni.
5. Sos:
Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszać.
6. Sałatkę układać warstwami: 1/2 mixu sałat, mandarynki, polać połową sosu, resztę mixu sałat, ułożyć kawałki wędzonego mięsa z kurczaka, polać pozostałą ilością sosu, czerwona cebula, starty żółty ser i na końcu posypać uprażonymi orzechami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz