Zamknij

Maślane rogaliki z konfiturą pomarańczową podane z sercem

07:23, 15.05.2021 O.R Aktualizacja: 07:25, 15.05.2021
Skomentuj

Kutnowska kulinarna blogerka Ewelina Pędzikowska zachęca do wypróbowania przepisu na maślane rogaliki z konfiturą pomarańczową. Więcej przepisów https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/ Pozbawione konserwantów i polepszaczy słodkie rogaliki z orzeźwiającą konfiturą z dojrzewających w słońcu pomarańczy, posypane cukrem pudrem to świetna propozycja tradycyjnego, domowego wypieku, który idealnie sprawdzi się w roli deseru czy jutrzejszego śniadania na słodko. 

Składniki:

Ciasto:

  • 650g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 60g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g masła
  • 130g cukru
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 400g konfitury z pomarańczy
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 jajko rozkłócone do posmarowania

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą z części rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury pomarańczowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.

3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 10 - 15 minut.

5. Przed podaniem rogaliki posypać cukrem pudrem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%