Kutnowska kulinarna blogerka Ewelina Pędzikowska zachęca do wypróbowania przepisu na maślane rogaliki z konfiturą pomarańczową. Więcej przepisów https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/ Pozbawione konserwantów i polepszaczy słodkie rogaliki z orzeźwiającą konfiturą z dojrzewających w słońcu pomarańczy, posypane cukrem pudrem to świetna propozycja tradycyjnego, domowego wypieku, który idealnie sprawdzi się w roli deseru czy jutrzejszego śniadania na słodko.
Składniki:
Ciasto:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą z części rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury pomarańczowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.
3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 10 - 15 minut.
5. Przed podaniem rogaliki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz