Zamknij

Kruche serduszka ale wielka miłość. Słodkie Walentynki w eKuchni

09:18, 14.02.2019 O.R Aktualizacja: 10:09, 14.02.2019
Skomentuj

Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 80g orzechów ziemnych niesolonych
  • 230g masła
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 480g konfitury truskawkowej
  • cukier puder do posypania
  • olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

Orzechy ziemne zmielić malakserem do postaci mączki.

Mąkę i mączkę orzechową wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm i wykroić foremką ciasteczka w kształcie serduszka. Następnie w połowie ilości ciasteczek wykroić mniejsze serduszka.

Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
10-13 minut. Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.

Konfiturę z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania i chwilę gotować.

Każde pełne ciasteczko posmarować ciepłą konfiturą z truskawek, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć aby się skleiły. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%