Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące orzeszkami i truskawkami ciasteczka to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co. Słodkie serduszkowe ciasteczka z pewnością umilą wieczór w Dniu Zakochanych.
Składniki:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Orzechy ziemne zmielić malakserem do postaci mączki.
Mąkę i mączkę orzechową wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, jajko i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm i wykroić foremką ciasteczka w kształcie serduszka. Następnie w połowie ilości ciasteczek wykroić mniejsze serduszka.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
10-13 minut. Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.
Konfiturę z truskawek przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania i chwilę gotować.
Każde pełne ciasteczko posmarować ciepłą konfiturą z truskawek, przykryć ciasteczkiem z dziurką i lekko docisnąć aby się skleiły. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz