W tym tygodniu obowiązuje walentynkowe menu, pełne słodyczy! Ewelina Pędzikowska proponuje ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca.
- Całość jest oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych - mówi Ewelina.
Składniki:
Biszkopt:
Masa serowa:
Poncz:
Polewa:
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
6 truskawek
bita śmietana
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukry, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 39 x 30cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe przełożyć do keksówki i uformować w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodamy środek.
Galaretki rozpuścić w 650ml wody, przelać do płaskiej formy i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić serduszka.
Masa serowa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku.
Poncz:
Kawę espresso wystudzić i połączyć z amaretto.
Polewa:
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.
Składanie ciasta:
Boki i spód biszkoptu nasączyć ponczem, wylać na wysokość 2 cm masę serową i ułożyć po długości, jedno obok drugiego serce z galaretki szpicem do góry. Następnie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą ilość masy serowej, przykryć biszkoptem, nasączyć i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Wierzch i boki ciasta polać polewą, udekorować bitą śmietaną, truskawkami i sercami z galaretki.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz