Zamknij
REKLAMA

Walentynkowe ciasto z sercem

07:24, 12.02.2019 | O.R
REKLAMA
Skomentuj

W tym tygodniu obowiązuje walentynkowe menu, pełne słodyczy! Ewelina Pędzikowska proponuje ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca.

- Całość jest oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych - mówi Ewelina. 

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

 

Masa serowa:

  • 500g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200ml śmietany 36%
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 60ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Poncz:

  • 100ml kawy espresso
  • 2 łyżki likieru amaretto

 

Polewa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 200g śmietany 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 80ml wody
  • 2 łyżki masła

 

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe

6 truskawek

bita śmietana

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukry, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 39 x 30cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe przełożyć do keksówki i uformować w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodamy środek.

Galaretki rozpuścić w 650ml wody, przelać do płaskiej formy i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić serduszka.

Masa serowa:

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku.

Poncz:

Kawę espresso wystudzić i połączyć z amaretto.

Polewa:

Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.

Składanie ciasta:

Boki i spód biszkoptu nasączyć ponczem, wylać na wysokość 2 cm masę serową i ułożyć po długości, jedno obok drugiego serce z galaretki szpicem do góry. Następnie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać pozostałą ilość masy serowej, przykryć biszkoptem, nasączyć i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Wierzch i boki ciasta polać polewą, udekorować bitą śmietaną, truskawkami i sercami z galaretki.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(O.R)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone