Zamknij
REKLAMA

Zakręcone tiramisu na słodką niedzielę w Kutnie

08:26, 10.02.2019 | Redaktor
REKLAMA
Skomentuj

- Moja rolada tiramisu przybrała nieco inną, mniej spotykaną, ale jakże efektowną formę - mówi Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka. - Deser rodem ze słonecznej Italii na bazie kawy, migdałowego likieru i śmietanowego kremu smakuje obłędnie i świetnie wygląda na talerzu, co sprawia, że bardzo szybko znika pozostawiając na twarzach gości uśmiech zadowolenia.

Zachęcamy do skorzystania z przepisów umieszczonych na blogu https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
 

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100g cukru
  • 90g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15g kakao

Krem:

  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36%

Poncz:

  • 200 ml wrzątku
  • 3 łyżki kawy
  • 60 ml likieru amaretto 
  • 50ml wódki
  • 7ml aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • kakao
  • czekoladowe ziarenka kawy

Wykonanie:
1. Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 36 x 30 cm i piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2. Krem:
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć mikserem na bardzo gładką masę, dodać stopniowo mascarpone i ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. Następnie dodać śmietanę ubitą na sztywno i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
3. Poncz:
Zaparzyć kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
4. Składanie ciasta:
Na biszkopcie prostopadle do krótszego boku wycisnąć ze szprycy paski kremu o długości około 10 cm. Następnie biszkopt zagiąć tak, aby przykrył całość i wycisnąć drugie „piętro” kremowych pasków, tym razem już troszkę krótszych. Ponownie zagiąć pozostałą część biszkoptu i udekorować wierzch resztą kremu. Na koniec ciasto oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

(Redaktor)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone