Szybki i smaczny omlet z chrupiącymi, pożywnymi płatkami kukurydzianymi i karmelizowanymi bananami to idealny pomysł na śniadanie, które dostarczy sił i pozwoli energicznie rozpocząć każdy dzień, a szczególnie mroźny. Dorodna kukurydza w doborowym towarzystwie prawdziwego, intensywnego kakao oraz pierwszorzędnego, naturalnego miodu i bananów tworzy perfekcyjne śniadanie. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać płatki kukurydziane i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę jajeczną wylać na patelnię natłuszczoną olejem i usmażyć omlet z obydwu stron na złoty kolor.
Banany obrać, pokroić na plasterki. Karmelizować na patelni wysmarowanej masłem z dodatkiem 3 łyżek wody i 2 łyżeczek cukru przez około 1 minutę na każdej ze stron.
Serek śmietankowy wymieszać z pozostała ilością cukru i skórką z cytryny.
Gotowy omlet posmarować serkiem, ułożyć kawałki banana, posypać płatkami kukurydzianymi, orzechami i złożyć na pół. Wierzch omleta oprószyć cynamonem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz