Zamknij

Zakręcone dyniowo-cynamonowe bułeczki

06:16, 12.01.2019 Redaktor Aktualizacja: 06:33, 12.01.2019
Skomentuj

Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy dyniowe słodkie bułeczki pachnące cynamonem to świetna propozycja na przygotowanie pieczywa własnego wypieku, które idealnie sprawdzi się do przygotowania śniadania w słodkiej odsłonie lub jako dodatek do małej czarnej. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 450g mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 45g świeżych drożdży
  • 130g puree z dyni
  • 220ml mleka
  • 70g masła
  • 90g cukru trzcinowego Diamant
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 jajko rozkłócone do posmarowania

 

Nadzienie cynamonowe:

  • 60g masła
  • 90g cukru trzcinowego Diamant
  • 4 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

2. Nadzienie cynamonowe: Masło rozpuścić, przestudzić, a cukier wymieszać z cynamonem.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć w roladę i każdą pokroić na około 8 kawałków o grubości około 2cm. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie podrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%