Zamknij

Kurczak nabity w butelkę

07:41, 15.01.2019 Redaktor Aktualizacja: 08:17, 15.01.2019
Skomentuj

Niezwykle pachnący, miękki i soczysty kurczak z wyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem chmielowego trunku z orzeźwiającą jabłkową nutą to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad. Poleca https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1,6 kg kurczaka
  • 500 ml piwa o smaku jabłkowym (w puszce lub butelce)
  • olej do wysmarowania naczynia

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.

Kurczaka umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Kurczaka nabić na otwartą puszkę piwa, a następnie całość przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego (do naczynia wlać 100 ml piwa). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut. Podczas pieczenia co 15 minut smarować kurczaka pozostałą ilością marynaty lub sokami z kurczaka powstałymi podczas pieczenia, po to aby skórka kurczaka była chrupiąca.

 


 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%