W nowym roku kontynuujemy cykl eKuchnia, w której znajdziecie nowe przepisy Eweliny Pędzikowskiej. Zawsze we wtorek i sobotę próbujcie przepisy z http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/.
A dziś delikatnie słodka, posypana chrupiącym sezamem sałatka z kurczaka, ananasa, świeżej sałaty lodowej, złotej jagody czyli miechunki i wyrazistego lekko ostrego pora, która idealnie smakuje z lekkim, pachnącym cytrusami sosem.
Składniki:
Sos ziołowo - imbirowy:
Wykonanie:
Fileta umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, posypać przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na około 30minut, po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym, a następnie ostudzić.
Kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy (zalewę z ananasa zostawić). Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
Owoce suszonej miechunki zalać zalewą z ananasa, pozostawić na około 30minut, a następnie odsączyć.
Por oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na połowę, następnie pokroić w plasterki. Plasterki pora przelać na sitku wrzątkiem i wystudzić.
Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Sezam uprażyć na złoty kolor na suchej rozgrzanej patelni.
Sos:
Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, dodać posiekaną bazylię, kolendrę, starty imbir, a następnie wlać zalewę z ananasa oraz sok z cytryny, dodać szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać.
W naczyniu wymieszać wszystkie składniki sałatki, następnie polać przygotowanym sosem, ponownie całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz