Zamknij

Kokosowa panna cotta z nutą ananasa

09:00, 29.12.2018 O.R Aktualizacja: 14:42, 01.01.2019
Skomentuj

Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno kokosowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającym egzotycznym ananasem. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru do popołudniowej noworocznej kawki.

Składniki:

  • 300ml śmietany 30%
  • 300ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300g obranego ananasa

Dekoracja:

  • wiórki kokosowe
  • ananas pokrojony w małe kostki
  • listki mięty

 

Wykonanie:

1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

2. Do garnka wlać śmietanę, wymieszane mleko kokosowe, dodać cukier, wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać napęczniałą żelatynę, ponownie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.

3. Obranego ananasa zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu.

4. Gotowy mus wylać do pucharków, udekorować kawałkami ananasa, posypać wiórkami, dodać listki mięty i wstawić ponownie do lodówki.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%