Panna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. W mojej wersji aksamitna śmietankowa warstwa z mocno kokosowym akcentem idealnie komponuje się z orzeźwiającym egzotycznym ananasem. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru do popołudniowej noworocznej kawki.
Składniki:
Dekoracja:
Wykonanie:
1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2. Do garnka wlać śmietanę, wymieszane mleko kokosowe, dodać cukier, wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać napęczniałą żelatynę, ponownie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki.
3. Obranego ananasa zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu.
4. Gotowy mus wylać do pucharków, udekorować kawałkami ananasa, posypać wiórkami, dodać listki mięty i wstawić ponownie do lodówki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz