Zamknij

Ameryka w eKuchni. Chlebek bananowy z żurawiną i morelami

14:41, 27.12.2018 O.R Aktualizacja: 14:44, 27.12.2018
Skomentuj

Domowy chlebek bananowy to klasyka amerykańskiej kuchni. W mojej wersji z dojrzewającą w słońcu żurawiną i morelami, bez żadnych konserwantów i polepszaczy. Świetna propozycja dla fanów nowatorskich, domowych wypieków z nutą słodkości. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 260g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 100g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 400g bananów
  • 70g suszonej żurawiny
  • 70g suszonych moreli

 

Wykonanie:

Banany obrać, pokroić w plasterki i rozgnieść widelcem.

Morele pokroić na mniejsze kawałki.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dodać żółtka i wymieszać.

Masło rozpuścić, wystudzić, dodać do bananów i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać ubite białka z żółtkami i cukrem oraz posiekane bakalie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach 12cm x 30cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 50-55 minut.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%