Zamknij

Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton

09:18, 21.12.2018 Redaktor Aktualizacja: 09:19, 21.12.2018
Skomentuj

Mocno grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Poleca http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Zupa grzybowa:

  • 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków)
  • 25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 15cm pora
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 5 ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • 80ml śmietany 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Farsz do pierożków wonton:

  • 45g suszonych borowików
  • 35g suszonych podgrzybków
  • 10 sztuk dużych pieczarek
  • 1cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Ciasto na pierożki wonton:

  • 350g maki pszennej
  • 2 jajka
  • 100ml letniej wody
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

 

1. Zupa grzybowa:

Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Dodać marchew, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby, grzyby w proszku, por, seler, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i zalać bulionem warzywnym. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godzinę, doprawić solą, pieprzem i wlać zahartowaną śmietanę. Chwilkę gotować na małym ogniu, dodać natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać.

 

2. Farsz do pierożków wonton:

Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

 

3. Ciasto na pierożki wonton:

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas wyrabiać mikserem (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20minut. Po tym czasie każdą z kul rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce farszu grzybowego i zlepić w pierożki wonton. Gotowe sakiewki wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.

 

4. Zupę grzybową podawać z grzybowymi pierożkami wonton.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%