Zamknij

Pieczona kaczka w winie z nutą pomarańczy

09:18, 20.12.2018 Redaktor Aktualizacja: 09:20, 21.12.2018
Skomentuj

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą pomarańczy, słodkiej suszonej żurawiny i winnego bukietu to świetny pomysł na wykwintny świąteczny obiad. Smacznego życzy Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1 kaczka (2,5kg)
  • 2 pomarańcze
  • 50g żurawiny
  • 2 łyżki masło
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Zalewa:

  • 500ml wina cherry półsłodkiego
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomarańcze

 

Wykonanie:

1. Zalewa:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Pomarańcze sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlać wino, dodać sól, pieprz, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, czosnek i pomarańcze z lekko wyciśniętym sokiem. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona w zalewie. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.

2. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek).

3. Kaczkę wyjąć z zalewy, natrzeć masłem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do środka kaczki włożyć wyfiletowane pomarańcze, żurawinę i pomarańcze z zalewy, dokładnie spiąć wykałaczkami i przełożyć do rękawa piersiami do góry.

4. Gotową kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przeciąć folię, odkryć kaczkę i piec aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%