Zamknij

Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu

09:28, 11.12.2018 O.R Aktualizacja: 11:57, 12.12.2018
Skomentuj

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego, pachnącego rozmarynem sosu żurawinowego to doskonała propozycja na uroczysty świąteczny obiad w gronie najbliższych. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 380g piersi z kaczki ze skórą (2sztuki)
  • 100g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Sos żurawinowy:

  • 200g suszonej żurawiny
  • 1 czerwona cebula
  • 300ml wody
  • 60ml wina półsłodkiego czerwonego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Sos żurawinowy:

Czerwoną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Żurawinę zalać wodą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła zagotować, dodać cebulę, rozmaryn i wino. Całość gotować na mały ogniu pod przykryciem około 10-12 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Pozostawić do wystudzenia, a następnie zmiksować blenderem i ponownie zagotować.

2. Pierś z kaczki umyć i oczyścić, usunąć ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Skórę piersi naciąć w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie brązowa i chrupiąca. Po tym czasie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Pierś z kaczki podawać polaną sosem żurawinowym.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%