Pierogi z kapustą i grzybami na moim rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Przepis przedstawia Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Zasmażka:
Wykonanie:
1. Farsz:
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Kapustę przepłukać wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15minut. Następnie dodać drobno pokrojoną ugotowanej kapustę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.
3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
5. Zasmażka:
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć do zrumienienia na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Gotowe pierogi z kapustą i grzybami podawać polane zasmażką.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz