Zamknij

Przed piątkiem. Przepis na pandemiczną domówkę z roladą z indyka

07:47, 19.11.2020 O.R Aktualizacja: 07:50, 19.11.2020
Skomentuj

Aromatyczna rolada ze szpinakiem to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę, rewelacyjnie sprawdza się również na kanapki. Zbliża się piątek, robimy domówkę online w podgrupach, a potem wszyscy wychodzimy na powietrze, stajemy w odległościach i cieszymy się mini zgromadzeniem i swoją obecnością. Przyjeżdża patrol, zeznajemy że spacerujemy i jesteśmy wielką rodziną, która od marca się nie widziała...

Więcej przepisów na śniadania, obiady, kolacje i słodkie soboty na blogu kulinarnym Eweliny Pędzikowskiej  http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1,30kg fileta z indyka
  • 70g świeżego szpinaku
  • 150g suszonych pomidorów
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła extra

Wykonanie

Filet z indyka rozciąć na duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Pozostawić na około 30 minut.

Szpinak umyć, osuszyć, a suszone pomidory odsączyć z oliwy i drobno posiekać. Na całej powierzchni płata z indyka rozłożyć szpinak, plastry boczku jeden obok drugiego i pokrojone suszone pomidory. Następnie całość zwinąć w roladę, wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut. Ostatnie 10 minut odkryć fileta aby lekko się zarumienił.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%