Zamknij

Karkówka w leśnych grzybach

10:46, 15.11.2018 Redaktor Aktualizacja: 10:48, 15.11.2018
Skomentuj

Aromatyczna karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej słodko-ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku. Smacznego życzy Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1,3kg karkówki bez kości
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 przyprawa do karkówki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • oliwa

Sos:

  • 500ml śmietany 18%
  • 150ml wody
  • 1 zupa cebulowa w proszku
  • 40g suszonych leśnych grzybów

Wykonanie:

1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron.

2. Sos:

Suszone grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami.

3. Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, zalać sosem, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%