Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem to chrupiące ciasteczka, którymi będzie pachniał cały dom. Zajrzyj po więcej przepisów na blog Eweliny Pędzikowskiej https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Cukier cynamonowy:
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1 cm. Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i pokroić w paski o szerokości 1cm.
Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz