Zdrowa sałatka z soczystych, słodkich jabłek, wyrazistego w smaku selera naciowego, delikatnie pikantnej świeżej rukoli, chrupiącej kalarepy, imbiru i słodkich rodzynek, polana pachnącym ziołowym sosem to rewelacyjna propozycja lekkiego dania obiadowego lub drugiego śniadania na drugi dzień lutego. Poleca kulinarna blogerka z Kutna Ewelina Pędzikowska. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Sos:
Wykonanie:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, a rodzynki zalać wrzątkiem na około 5-8minut, po tym czasie odsączyć. Rukolę umyć i osuszyć.
Sos: Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać koperek, oregano, tymianek i wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem, posypać cynamonem, dodać starty imbir i chwilę podsmażyć. Kalarepę obrać, pokroić w cienkie słupki, a seler naciowy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu rozłożyć rukolę, jabłka, kalarepę, seler naciowy, rodzynki i na wierzchu posypać orzechami włoskimi oraz polać sosem. Sałatkę można przygotować w misce mieszając wszystkie składniki, posypując na wierzchu orzechami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz