Zamknij

W eKuchni coś dobrego dla roślinożerców

07:05, 02.02.2021 Redaktor Aktualizacja: 07:06, 02.02.2021
Skomentuj

Zdrowa sałatka z soczystych, słodkich jabłek, wyrazistego w smaku selera naciowego, delikatnie pikantnej świeżej rukoli, chrupiącej kalarepy, imbiru i słodkich rodzynek, polana pachnącym ziołowym sosem to rewelacyjna propozycja lekkiego dania obiadowego lub drugiego śniadania na drugi dzień lutego. Poleca kulinarna blogerka z Kutna Ewelina Pędzikowska. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 2 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 cm imbiru
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 kalarepy
  • 30g świeżej rukoli
  • 90g rodzynek
  • 100g orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, a rodzynki zalać wrzątkiem na około 5-8minut, po tym czasie odsączyć. Rukolę umyć i osuszyć.

Sos: Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać koperek, oregano, tymianek i wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem, posypać cynamonem, dodać starty imbir i chwilę podsmażyć. Kalarepę obrać, pokroić w cienkie słupki, a seler naciowy dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu rozłożyć rukolę, jabłka, kalarepę, seler naciowy, rodzynki i na wierzchu posypać orzechami włoskimi oraz polać sosem. Sałatkę można przygotować w misce mieszając wszystkie składniki, posypując na wierzchu orzechami.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%